18 Şubat 2014 Salı

Kara Hurma

Yapılan araştırmalarda kalp-damar, sindirim sistemi gibi birçok hastalığa faydalı olduğu tespit edilen Kara hurma adeta vitamin deposu. Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anavatanı Çin olan Trabzon hurmasının Türkiye’de kuzeyde
Orta ve Doğu Karadeniz, güneyde ise Hatay, Adana ve Mersin çevresinde yetiştirildiğini söyledi. Trabzon hurmasının dünyada iyi bilindiğini ve üzerinde çok sayıda araştırma yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini belirten Kadıoğlu, ”Trabzon hurması birçok vitamini barındırması dolayısıyla sağlık açısından önemli bir üründür. Trabzon hurması özellikle A vitamini ve karbonhidratlar yönünden zengin bir meyve. Ayrıca bu meyvenin 100 gramında yaklaşık olarak 0,7 gram protein ve 0,4 gram yağ bulunmaktadır” dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, 100 gram Kara hurmada 20-25 miligram arasında C vitamini ile B1, B2 ve B3 gibi bazı B vitamini çeşitlerinin de bulunduğunu ifade ederek, ”Araştırmalar ayrıca mineral madde içeriği bakımından bu meyvenin zengin olduğunu gösteriyor. Çalışmalar özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiğini de ortaya çıkarmıştır” diye konuştu. Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Taze meyveleri yemiş olarak yenilir, olgun halde kurutulan meyveleri yenildiğinde ishali keser. Odunu kaynatılıp içilirse kanı temizler. Kullanılışı: 1 bardak suya, ince kıyılmış odun konur, 20 dk kaynatılıp, içilir. Arabamı Kiraya Vermek İstiyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder